DIABETES COACHING


Diabetes type 2 is momenteel één van de grootste uitdagingen van de huidige gezondheidszorg.

Door het zittend leven dat vele mensen leiden gecombineerd met ongezonde voedingsgewoonten vallen steeds meer mensen ten prooi aan deze aandoening.

Door een aangepast bewegingsprogramma en voedingsschema kunnen in een vroeg stadium de gevolgen van de ziekte beperkt worden. Er is ook aangetoond dat op deze manier de aandoening zelf nog kan verbeteren. Dit kan het verschil betekenen tussen de diabetes onder controle houden met medicatie of meerdere malen per dag bloed prikken en insulinespuiten toedienen wat toch een rem betekent op ons dagelijks functioneren.

Diabetici krijgen vaak van hun arts te horen dat ze moeten bewegen en sporten maar voor deze mensen is dat vaak een probleem. Ten eerste omdat ze meestal kampen met overgewicht wat sporten en bewegen bemoeilijkt en ten tweede omdat ze vaak lijden aan allerlei comorbiditeiten zoals hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en artrose ten gevolge van hun overgewicht.

Gewrichtspijnen bij bewegen en angst voor hartproblemen en kortademigheid maken dat mensen met diabetes niet durven op eigen houtje te trainen. Naar een fitnesscentrum gaan is meestal ook geen optie omdat dat veel tijd en geld kost en ook omdat mensen met overgewicht zich in die omgeving vaak niet goed voelen tussen de vele sportieve en afgetrainde mensen die daar zijn.

Voor mensen met diabetes (in elk stadium) kunnen wij daar een oplossing bieden met een individueel trainingsprogramma, aangepast aan hun kunnen en klachten. Zij kunnen in onze praktijk 1 keer per week komen oefenen onder begeleiding van een therapeut die op de hoogte is van hun medisch dossier en indien zij wensen kunnen zij dan ook nog zelfstandig 1 of 2 keer per week komen trainen. Verder krijgen zij ook nog een schema om thuis op een gezonde en verantwoorde manier te bewegen.

Op die manier kunnen zij pijnvrij en zonder angsten voor hartproblemen hun conditie terug opbouwen en zo de ziekte een halt toe roepen.