VALPREVENTIE


Mensen die ouder worden hebben vaak problemen met hun evenwicht en struikelen gemakkelijk omdat hun spieren verzwakken, hun gewrichten verstijven en hun algemene conditie vermindert. Door de onzekerheid durven ze niet meer te stappen waardoor ze nog verder gaan verzwakken en op deze manier belanden ze in een cirkel waar ze zelf niet meer uit geraken.

Elk jaar worden duizenden bejaarden opgenomen in het ziekenhuis met breuken door een val in huis. Dit brengt niet alleen hoge kosten meer voor de patiënten en de maatschappij maar vaak worden ze na de opname in het ziekenhuis geplaatst in een rustoord (meestal tegen hun zin).

Dit alles kan vermeden worden als deze mensen op een correcte en gecontroleerde manier hun spierkracht en evenwicht trainen. Door eenvoudige oefeningen die ze ook zelf kunnen uitvoeren op een veilige manier, worden spieren versterkt en vermindert de onzekerheid en vooral ook de angst om (opnieuw) te vallen.

De oefeningen worden aangeleerd onder begeleiding van een therapeut en de patiënt krijgt een handig bundeltje vol praktische tips en foto's zodat hijzelf de oefeningen op een correcte manier kan uitvoeren.

Dagelijks een kwartiertje oefenen samen met klein aanpassingen in huis (tapijten wegnemen of verplaatsen, handgrepen plaatsen bij opstapjes of in de badkamer, trapleuning aanpassen, ...) kunnen het verschil maken tussen zelfstandig thuis blijven wonen op een veilig manier of een (ongewilde) opname in een rustoord.

Als de valpreventie wordt voorgeschreven door de huisarts, wordt de behandeling grotendeels terugbetaald door de mutualiteit. Er worden tot 60 behandelingen per jaar terugbetaald op die manier kan de patiënt 1 keer per week oefenen onder begeleiding van een kinesitherapeut. Zo kan de therapeut regelmatig de oefeningen aanpassen of corrigeren naargelang de noden van de patiënt.